Onslow

En kæmpemæssig kæmpe er segnet.

8 indlæg i denne tråd

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/helmut-kohl-er-doed/6710464

Om man kunne lide hans politik eller ej, er det et uomtvisteligt faktum, at dette kæmpe menneske har været faderen for ikke blot den tyske genforening, men i symbiose med George W. Bush Junior for åbningen mod øst, som blev kickstartet af Ronald Reagan.

Æret være hans minde!

Del dette indlæg


Link til indlæg

Kohl har for længst fået tilnavnet "Genforeningskanzleren". Og ikke med urette.

Da jeg tilbage i 70'erne for første gang var i Berlin og havde bøvlet med grænserne og dokumenterne imellem de to bydele (de facto to stater) tænkte jeg, at det her sgu' var for åndssvagt.

Begge sider var tyskere. De talte tysk, delte både tysk kultur og tysk historie, men alligevel var tyskere skilt fra tyskere.

Det svarede jo til, at fynboere ved f.eks Hindsgaul efter 1864 ikke frit kunne besøge sønderjyder bare lidt syd for Grønninghoved. For her begyndte nu "Det ny Tyskland". Altså rent areal- og grænsemæssigt, for syd for – indtil måske 50 km nedefter – boede der stort set kun danskere.

Forholdet blev reguleret i 1920 og endeligt fastlgt samt anerkendt af begge parter i 1955.

I 1991 fik tyskerne omsider en samlet stat indenfor grænserne fra 1946 samt en fredsaftale med naboerne, og i dette spil var Helmuth Kohl en central figur.

Måske fordi der var en personlig god kemi imellem ham og Gorbatjov? I hvert fald forstod Kohl dygtigt at udnytte det vacuum, der opstod med det kollapsende Sovjetimperium.

Kohls indsats skal ikke ringeagtes, men selv havde jeg dog helst set, at genforeningskanzleren havde heddet Willy Brandt.

Ingen andre end denne norsktalende lübecker har gjort mere for freden og Europas samling end netop ham!

Heldigvis nåede han i sin sygdomssvækkelse at opleve Tysklands genforening, og han satte med ordene: "Was zusammen gehört, wächst jetzt zusammem" (Hvad der hører sammen vokser nu igen sammen) et solidt punktum for den tyske splittelse .

Redigeret af Borende X

Del dette indlæg


Link til indlæg
Borende X skrev, for 7 timer siden:

.

Kohls indsats skal ikke ringeagtes, men selv havde jeg dog helst set, at genforeningskanzleren havde heddet Willy Brandt.

 

Ja, genforeningens ære er Kohl's. Men selv havde jeg dog helst set at den blev gennemført af Adenauer.

Del dette indlæg


Link til indlæg

Opret en bruger eller log ind for at kommentere

Du skal være medlem for at kunne skrive en kommentar

Blev gratis medlem

Opret en bruger på Eroguide.dk. Det er helt gratis!

Opret en ny bruger

Log ind

Har du allerede en bruger? Log ind her.

Log ind nu